FacebookGoogle bookmarkTwitter

BaSa-20152015. október 17-én szombat délután ismét orgonakoncert volt a Rákospalotai Baptista Imaházban. Ezúttal Balatoni Sándor Nívó-díjas, Príma Primissima díjas orgonaművész koncertjét hallgathattuk meg!A vendégművészt Nagy Sándor lelkipásztor testvér köszöntötte.

Balatoni Sándor zeneszerző, egyházzenész, karvezető, orgonaművész,1983-ban született Pécsett. 2000 óta a pécsi Jézus Szíve templom orgonistája és karnagya. Az Eck Imre művészeti iskola tanára. 2009 óta a Pécsi Tudományegyetem tanára.
Több orgonaverseny, kórusmű pályázat nyertese.
Műveit bemutatták Európa több országában, Kínában és az Egyesült Államokban is.
Jelenleg a doktori iskola ösztöndíjas hallgatója a Pécsi Tudományegyetemen. Kutatási területe az egyházzene, ezen belül Lisznyai - Szabó Gábor baptista zeneszerző! Balatoni Sándor orgonaművész terve, hogy - Lisznyai születésének centenáriumára -, a zeneszerző összes orgonaművének kottáját és a művek lemezfelvételét szeretné CD-n kiadatni!

Az orgona koncerten az alábbi műveket hallhattuk:

* Johann Sebastian Bach: h-moll Prelúdium és fúga
* Johann Sebastian Bach: Liebser Jesu, wir sind hier
* Alexandre Guilmant: 3. szonáta, Op. 56.
* Liszt Ferenc: Tu es Petrus
* Improvizáció: Jézus, hű Megváltó (Baptista énekeskönyv: 146.)
* Lisznyai-Szabó Gábor: Canzonetta
* Theodore Dubois: Zoccata

Balatoni Sándor különleges Cavaille-Coll stílusú orgonán adta elő az elhangzó műveket


Balatoni Sándor előadása virtuóz volt! A művek kiválasztásából és a művész játékából azonban egyértelműen kiérződött a keresztényi elhivatottság és alázat! Bach és Liszt művei Jézus dicsőítésére csendültek fel! 

Jézust dicsőítő dallamok mellett, Guilmant művében helyett kapott a romantikus, Liszt és Dubois műveiben pedig az impresszionista dallamvilág.
Az est fénypontja egyértelműen Jézus, hű Megváltó (Baptista énekeskönyv: 146.) című ének
 – gyülekezet általi eléneklése után következő -, improvizáció volt! A gyülekezet az elhangzott egyszeri, megismételhetetlen művet több perces vastapssal jutalmazta!
Balatoni Sándor keresztény orgonaművész játéka Istenről a zene nyelvén „elmondott” bizonyságtétel volt!

Nagy Sándor lelkipásztor testvér igei gondolatait koncert közben hallhattuk, Ján 17,7-11 alapján: (9. vers részlet)… „Annyi ideje veletek vagyok, és nem ismertél meg engem?...”  Jézus helyettünk vállalta magára bűneinket a kereszten! Jézus Krisztus célja, hogy ezt ismerjük föl életünkben! Ha ezt belátjuk és megvalljuk, akkor ismertük meg Jézust igazán!
Fogadjuk be tehát szíveinkbe, hogy – mint megváltottjait -, majd Ő is betudjon fogadni minket a Mennybe! - hangzott fel a szelíd bíztatás az ige hirdetőjének tolmácsolásában!

A záró gondolatok és záró ima elhangzása után szeretetvendégségben lehetett része az egybegyűlteknek!

Kérjük a Mennyei Atyát, hogy áldja meg gazdagon ennek az orgonaművésznek az életét, szolgálatát, hogy zenéjével még sok bizonyságot tudjon tenni Istenről! 

 
 
 
 
 

Ma 2023. március 22, szerda, Beáta, Izolda és Lea napja van.