hír

"Akinek az Úr törvényében van gyönyörűsége, és az ő törvényéről gondolkodik éjjel és nappal.   Az olyan lesz, mint a folyóvizek mellé ültetett fa, a mely idejekorán megadja gyümölcsét, és levele nem hervad el;és minden munkájában jó szerencsés lészen."    Zsoltárok 1:2-3

 
FacebookGoogle bookmarkTwitter

bemerites RBGY Bemerítkezés 2019.06.16

A bemerítkezés a Baptista gyülekezetekben az egyik legfontosabb esemény, mivel ezen keresztül az ebben résztvevő személy a döntéséről, elköteleződéséről tanúskodik Isten, a gyülekezet, és minden jelenlevő vendég előtt.

Igen ritka manapság az életre szóló döntés, mivel a körülöttünk változó világ és saját változó természetünk miatt nem merünk elköteleződni. A félelem a csalódástól, félelem a kellően át nem gondolt választásoktól, a visszavonhatatlan döntésektől visszatart oly sok embert attól, hogy a legjobbat válasszák.

 A mai napon két személy (Horváth Anikó és Nagy Kincső) odaszánásáról és Isten megmentő kegyelméről szólt vendég lelkipásztorunk Kovács Bálint ezen a különleges alkalmon. A megmentő kegyelem azonban nem olcsó portéka! Bár számunkra és minden ember számára ingyen elérhető, de Valakinek ez nagyon sokba került! Jézus Krisztus ártatlanul, saját döntése alapján, és választása eredményeként áldozta fel magát mindazokért, akik elhiszik, hogy reménytelen bűnös természetük ellenére pusztán szeretetből és irántunk érzett együttérzésből értük és helyettük halt meg a Ő kereszten.

Az Istenhez közel-kerüléshez azonban a Jézus Krisztusban való hit mellett engedelmesség is szükséges. Hittel, de engedelmesség nélkül nincs értelme semmilyen bemerítkezésnek! Ezért mondta kedves Bálint testvérünk Naámán története alapján, hogy miután beengedted életedbe hit által Jézus Krisztust, ne állj meg itt! A hit cselekszik és csak a cselekedet teheti hitelessé a megvallott hitet.

Az élő Jézussal való kapcsolat is élő gyógyulást eredményez a bűntől mérgezett életünkben és ennek jele, hogy az újjá született ember ellen akar állni a Kísértőnek és a bűnnek. Többé már nem akar korábbi szokásainak élni, többé nem akar elköteleződésével szemben ható lépéseket tenni, szavakat mondani, gondolatokkal játszani! A bemerítkezés éppen erről szól: „Soha többet” – a bűnnek és szeretetből fakadó engedelmességgel Isten felé.

Megélni a hívő életünket Jézus Krisztussal csak ilyen szilárd elhatározással lehet és érdemes. Különben a bemerítkezés hatása csak annyi, hogy vizesek leszünk és gyakorlatilag nem ér többet mint egy kis pancsolás egy medencében. Ha viszont az elhatározás szilárd, és az újból-és-újból megerősített döntésünkhöz ragaszkodunk, akkor Isten van annyira erős, hogy megtartson bennünket az Ő útján, minden botladozásunk ellenére!

Kívánom, hogy bárcsak mindig mindannyiunk (nem csak Anikónak és Kincsőnek) eszébe jutna mit is ígértünk és fogadtunk bemerítkezésünkkor, és döntésünk pillanatában és hittel Jézus Krisztusra támaszkodva tudnánk életünket Istennek való engedelmességben, hitelesen megélni mások előtt!

Lehotay - Kéry János

 
 
 
 
 

Ma 2024. április 16, kedd, Csongor napja van.