hír

" A szeretet hosszútűrő, kegyes; a szeretet nem irígykedik, a szeretet nem kérkedik, nem fuvalkodik fel. Nem cselekszik éktelenül, nem keresi a maga hasznát, nem gerjed haragra, nem rójja fel a gonoszt, nem örül a hamisságnak, de együtt örül az igazsággal; Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr.  A szeretet soha el nem fogy. "  Kor I. 13:4-8
 

Kórustalálkozó Rákospalotán

2017.05.27.

Minden évben megrendezésre kerül kerületünkben tíz helyi gyülekezet részvételével a hagyományos kórustalálkozó. Így történt ez idén is.

Amikor az ember azt a szót hallja: hagyomány, sokszor ambivalens érzések keletkeznek benne. Ma ugyanis a hagyomány sokaknak a begyepesedettet, a maradit jelenti, nem pedig az élvezeteset, az örömtelit, a haladót.

Amikor én is meghallottam, hogy ez a ma délutáni program, először az jutott eszembe, mennyi minden egyebe kéne csinálnom, milyen kevés időm van, tényleg ez a legfontosabb, kötelező ide elmenni?

 

Mégis elmentem, mert megígértem, mert megbeszéltük, mert ezért próbáltunk már hetek óta – és nem bántam meg!!!

Elgondolkoztatott az egész délután, amikor a kórusokat hallgattam, a szebbnél szebb evangéliumi énekek dicséretek, de még a latin himnuszok hallatán is. Arra gondoltam, hogy olyan világban élünk, ahol minden és mindenki az időnkre vágyik. Mégis oly pazarlóan bánunk ezzel a drága kinccsel. Rohanás az életünk, mindent gyorsan, mindent azonnal kell elvégezni, mert ezt kívánja a főnök, vagy ha nem csinálom, lemaradok – sokféle indokot lehetne sorolni, amiket ilyenkor mentségünkre sorolunk fel.

Ez a délután engem megállított. Amikor a katolikus templomban felhangzott a szomszéd református lelkipásztor, Szabó Sándor Péter igehirdetése, mintha egyet és egyre gondoltunk volna! Arról szólt ugyanis, hogy Keresztelő (Bemerítő) János más volt, különbözött kortársaitól. Nem olyan ruhákba járt, nem azt ette, nem azzal foglalatoskodott mint a többiek akik körülvették. Egy valamiért élt és egy valamiért halt – hogy beteljesítse annak akaratát aki elküldte őt. Mi pedig majd szétszakadunk az erőlködéstől, hogy mindenkinek meg tudjunk felelni!

Amikor egymás után hallgattam az énekeket gondoltam édesapámra, aki a mosogatás közben gyakran ezeket énekelte szívből, örömmel. Visszahangoztak bennem az énekszavai és emlékeztettek arra, amire Isten hívott el, és azokra az időkre, amikor még én is „egy-ügyű” voltam. Bárcsak ismét olyan lennék! Bárcsak hasonlítanék, csak egy picit legalább jobban Édesapámra, aki nem szégyellte, hogy nulla hangja volt, mégis örömmel, hálával dicsérte énekelve az Istent és Megváltóját az Úr Jézust.

Jó volt hallgatni és figyelni az örömteli éneklő arcokat!

Arra gondoltam, milyen lesz a Mennyben, ahol a Biblia leírása szerint Istent dicséri minden szüntelen? Bennem az énekek és az egész délután egy egészen új gondolatfonalat indítottak el, amely megváltoztatta a hozzáállásom, a gondolkodásmódom, az értékrendem.

Érdemes volt eljönni, jó volt itt lenni, kapcsolatokat ápolni, szeretni egymást!

Nagyon nagy hiány lenne, e nélkül az esemény, lehetőség nélkül az életünkben! Érdemes időt szánni rá, megérte a próbák vesződsége, mert Isten fel tudta ezt az alkalmat használni, hogy minket közelebb hozzon önmagához és egymáshoz is! Köszönöm!

Sajnálhatják, akik nem voltak ott!

 
 
 
 
 

Ma 2024. június 17, hétfő, Laura, Alida és Alina napja van.