hír

"Térjetek meg és keresztelkedjetek meg mindnyájan a Jézus Krisztusnak nevében a bűnöknek bocsánatjára; és veszitek a Szent Lélek ajándékát.
 Mert néktek lett az ígéret és a ti gyermekeiteknek, és mindazoknak, kik messze vannak, valakiket csak elhív magának az Úr, a mi Istenünk."  
                          Apcsel 2:37-39
 
FacebookGoogle bookmarkTwitter

Pannonhalma - Zirc, ’05.11.21, szombat 

pc06Egy nagy-busz megtelt.  A közösség-fejlesztést az önkormányzat támogatása lehetővé tette, így a résztvevők kedvezményesen jöhettek kirándulni. 

Nekem változott élményt jelentett Pannonhalma, több évtized után.  A megépült fogadóközpont, az ismertető film és a gazdag emlék választék újdonság volt.  Változott a mai lehetőség is a kép- és mozgó-kép készítéssel, mellékelek belőle. 

Hogy időben a tett-helyre érjünk, már 7.00-kor indultunk, a rövidebb alvás után.  A létszámba befért néhány ismerős vendég is. 

 

Az előkészítés terhét a Szűcs házaspár vállalta, és a nehézség ellenére (60 ülőhelyes busz, étterem váltás,…) közepette is kiválón teljesített, köszönet érte.  Az úticélokról is adtak tájékoztató ismertetést az utazás közben. 

Pannonhalma 

A 996 óta működő Bencés szerzetesi közösség helye máig a magyar történelem kiemelkedő része.  Az utóbbi években jelentős helyreállítás és bővítés után megnőtt a gazdasága, oktatása, a turista forgalma. 

A gyülekezetünk csoportjának a fogadó-házban egy rövid mozgóképes ismertetőn bemutatták Pannonhalma létesítményeit, munkáját.  A kiadványok, termékek, emléktárgyak bő választéka kínálta magát.  Engem megfogott a levendula szappan, meg a borostyános kis angyalka, az ének-szöveg hozzá: ›Angyal szeme vigyáz rám…‹ (ÉU 131)  

pc01

Másokat megfogott a víz, bő bor,… választék. 

A történelmi épület-együtteshez több száz-méteres egészséges séta vezetett a jó levegőn, a kétórás busz-ülés után.  Az ég fedett volt, de nem esett és fújt, épp alkalmas volt. 

Az idegen-vezetés innen végig bő tájékoztatással elevenné tette a látottakat.  Az eligazítást több különböző tárgyú tábla is segítette. 

pc04

Először St. Márton apátsági templomba mentünk, a bronz-kapun át. 

A koronkénti bővítés, átépítés, és a 21. századi tatarozás után számos különleges látnivaló érzékeltette a történelmi levegőt. 

A templom világítása a kiemelkedő látnivalóra irányult, bensőséges finomsággal.  A gyülekezetünk itt énekre fakadt a sötét padokban: ›Ha Isten békéje lakja szívem…‹ (EVK 61) 

 

A katolikus hitgyakorlat különlegessége, pl. egy tábla emlékeztet a padlón:  pc07

 

 

Az altemplomban most nem láthattuk a St. Márton ereklyét a monstrancban, mert másutt vendégeskedik.  De a padlóban egy emlék-tábla alatt van eltemetve az annak-idején itt tanult Habsburg Otto szíve, a rendelkezése szerint. 

A kerengőnél néhány különleges régészeti feltárás múltat idéz, pl. 

A mostani turista-útban nem szerepel a szerzetesi, aggok otthona és a fiú-gimnázium bemutatása, amire több évtizede a látogatásomkor részesültünk. 

A következő hely a könyvtár volt. 

Ebben a térben a történelmi könyvállomány látható, de a nagyobb, és a levéltár állománya az alatta levő zárt helyen van.  Különösen a nemzeti kincset jelentő levéltári anyaggal.  Mindkét helyen a térben mért és szabályozott a hő és pára.  Az ősi koronázási palást kiállítási helye is itt van, de vendégeskedik, így nem láthattuk.  Láttuk viszont a másolatát két ősi okiratnak, a pannonhalmi és a tihanyi apátság alapító-levelének, amit szintén itt őriznek.  Ez utóbbiban van a legrégibb néhány írott magyar szó is. 

 

Egy szép kottás énekeskönyvet is láttunk: pc12

Zirc 

Pannonhalmán lett volna az ebéd, de ütközés miatt Zircen talált helyet a Szűcs házaspár.  Az oda-utazása után egy történelmi épületben, a Bagolyvárban csillapítottuk a gyomor-korgást. 


pc13

A finom ételtől eltelten kisebb egészséges sétával meglátogattuk az apátsági templomot. 

 

A gazdagon helyreállított és bőven aranyozott fa kegytárgyakat.  Az énekkarunk itt is megszólalt, és a hangzás ebben a térben különlegesen szép volt: ›Nagy Istenem, ha nézem…‹  (GyÉk 12)  

  pc14

Az idegenvezető hangosítva ismertette a tudni- és látnivalókat.  Későre járt, a könyvtár látogatatást már el kellett hagyni. 

Bőven ránk-esteledett, haza kellett indulni.  Este 7-re élményekkel telten épen érkeztünk.  A résztvevők egyöntetűn magas-fokú megelégedésével. 

Külön köszönet az Önkormányzat támogatásért, ami erősítette a közösségi kapcsolatot. 

(kép, szöveg: ójel) 

 
 
 
 
 

Ma 2024. május 29, szerda, Magdolna napja van.