FacebookGoogle bookmarkTwitter

Andrew Brunson 

Vádemelés nélkül tartanak fogva egy lelkészt Törökországban – a felesége magyar

A Törökországban élő amerikai állampolgárságú Andrew Brunson lelkészt már egy éve fogságban tartják anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene. A hatóságok szerint terrorszervezetekkel tartott kapcsolatot, bizonyíték azonban nincs ellene. 

 A háromgyermekes 48 éves édesapa 23 éve szolgált a Feltámadás szabadegyházi gyülekezet lelkészeként az Égei-tenger partján található Izmir (Szmirna) kikötővárosban. Izmir Törökország harmadik legnagyobb, nagy múltú kereskedővárosa, amely többek között jelentős iparral, acél- és hajógyártással, kőolaj-finomítókkal és pamutiparral rendelkezik. A közel négymillió lakosú metropolisztól, ahol Pál apostol harmadik missziós útján térített, mintegy 50 km-re fekszik Efezus.

 Az Észak-Karolinából származó Brunson lelkész családja még sohasem került összetűzésbe a törvénnyel, sőt a helyiek nagyon kedvelték őket.

„Apám életcéljának tekinti az emberek szeretetét, és segítését. Mindigis ez volt a terve. Sohasem akarta elhagyni Törökországot”

– mondja Jacqueline, a lelkész lánya.

Pedig a Törökországban élő mindössze tucatnyi külföldi lelkész tevékenysége nem veszélytelen. 2007. április 18-án a német Tilman Geske lelkészt két török kollégájával együtt brutálisan meggyilkolták. 2011 tavaszán Andrew Brunson is kis híján merénylet áldozata lett, amikor kilépett a temploma ajtaján.

Őrizetben letartóztatási parancs nélkül

Az izmiri rendőrség 2016. október 7-én beidézte a mit sem sejtő Brunsont és magyar származású feleségét, Norine-t. A kapitányságon legnagyobb megdöbbenésükre közölték velük, hogy letartóztatják őket. Norine-t október 20-án nemcsak szabadon engedték, de tartózkodási engedélyét is meghosszabbították, férjét azonban a 2016. december 9-i bírósági tárgyalásig előzetesben tartották.

Andrew Brunson először csak ekkor találkozott a bíróval, majd határozatlan időre vizsgálati fogságba helyezték. Jelenleg 21 fogollyal van egy túlzsúfolt cellában. Török ügyvédjét 63 napja nem engedik be hozzá, amit a szabályok lehetővé tesznek. „A látogatás engedélyezése a börtönigazgatón múlik” – magyarázta az Amerikai Jog és Igazság Központ (American Center for Law and Justice – ACLJ) vezetője, aki a lelkész feleségét képviseli, és küzd Brunson szabadon bocsátásáért. A kezdeti elutasítás után Norine korlátozott feltételekkel látogathatja férjét.

Andrew Brunson a letartóztatása előtti hetekben magyar–amerikai felesége révén honosítási kérelmet nyújtott be a magyar hatóságokhoz.

Mi áll a vád hátterében?

A török hatóságok azt állítják, hogy a lelkész tevékenysége veszélyt jelent a nemzetbiztonságra, mert szerintük kapcsolatban áll a 20 éve Pennsylvania államban élő Fethullah Gülen iszlám prédikátorral. Erdoğan elnök volt barátját és közeli munkatársát, Gülent teszi felelőssé a 2016. július 15-i puccskísérletért.

A Yeni Asir című török lap viszont azt állítja, hogy Andrew Brunsonnak kell megfizetnie Gülenért. A Takvim című újság ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a lelkész a CIA – az amerikai titkosszolgálat – ügynöke, és az államcsíny titkos irányítója. Azt is terjesztik róla, hogy a Kurd Munkáspárt (Partiya Karkerên Kurdistan – PKK) erkölcsi és pénzügyi támogatását élvezi. A Takvimról tudni kell, hogy Berat Albayrak török energetikai miniszter érdekeltségébe tartozik, aki nem más, mint Recep Tayyip Erdoğan veje.

Az Amerikai Jog és Igazság Központ ügyvédje megvizsgálta a lelkész összes olyan kapcsolatát, amelynek köze lehet a puccskísérlethez vagy terrorizmushoz, de nem találtak semmi gyanúsat. Jacqueline magát a feltételezést is abszurdnak tartja: „Ezek a vádak semmilyen módon nem illenek az apámra. Ő nem így nevelt minket, és nem így bánik az emberekkel.” Aykan Erdemir, a Demokráciák Védelméért Alapítvány (Foun¬dation for Defense of Democracies – FDD) Törökország szakértője megerősíti:

„Ezek hamis vádak. Semmi közük a jogállamisághoz vagy a tisztességes eljáráshoz.”

James Lankford szenátor egyetért Erdemirrel:

„Elképesztő, hogy egy amerikai állampolgárságú hittérítőt több mint 20 éves törökországi tartózkodás után minden bizonyíték és vád nélkül hirtelen őrizetbe vesznek terrorizmus gyanújával.”

A szakértő szerint Brunson Erdoğan túsza lett, akit az elnök Fethullah Gülen helyett tart a markában. Mivel Ankara eddig nem tudott meggyőző bizonyítékot szolgáltatni az USA-nak Gülen részvételére a puccskísérletben, az amerikai igazságszolgáltatás megtagadta az imám törökországi kiadatási kérelmét.

Donald Trump kérése

A letartóztatott lelkész ügye elérte a legmagasabb politikai szintet. Nem hivatalos közlés szerint Donald Trump amerikai elnök is rákérdezett Erdoğan washingtoni látogatása során, és kérte Brunson azonnali szabadon bocsátását. De a török elnök nem enged. Külügyminisztere, Mevlüt Çavuşoğlu leszögezte:

„Államelnökünk kijelentette, hogy ezt a személyt terrorszervezetekkel való kapcsolatai miatt vették őrizetbe és az ellene szóló bizonyítékok rendelkezésünkre állnak. Brunson kapcsolatban állt a PKK terrorszervezettel és más terrorista csoportokkal is. A hivatalos büntetőeljárás megindítása, és a bizonyítékok bemutatása folyamatban van.” 

 
 
 
 
 

Ma 2018. június 18, hétfő, Arnold és Levente napja van.