hír

„Vigyázzatok azért, mert nem tudjátok, mikor érkezik meg a háznak ura, este-é vagy éjfélkor, vagy kakasszókor, vagy reggel?”

 

Mk 13,35

 
FacebookGoogle bookmarkTwitter

BaSa-20152015. október 17-én szombat délután ismét orgonakoncert volt a Rákospalotai Baptista Imaházban. Ezúttal Balatoni Sándor Nívó-díjas, Príma Primissima díjas orgonaművész koncertjét hallgathattuk meg!A vendégművészt Nagy Sándor lelkipásztor testvér köszöntötte.

Balatoni Sándor zeneszerző, egyházzenész, karvezető, orgonaművész,1983-ban született Pécsett. 2000 óta a pécsi Jézus Szíve templom orgonistája és karnagya. Az Eck Imre művészeti iskola tanára. 2009 óta a Pécsi Tudományegyetem tanára.
Több orgonaverseny, kórusmű pályázat nyertese.
Műveit bemutatták Európa több országában, Kínában és az Egyesült Államokban is.
Jelenleg a doktori iskola ösztöndíjas hallgatója a Pécsi Tudományegyetemen. Kutatási területe az egyházzene, ezen belül Lisznyai - Szabó Gábor baptista zeneszerző! Balatoni Sándor orgonaművész terve, hogy - Lisznyai születésének centenáriumára -, a zeneszerző összes orgonaművének kottáját és a művek lemezfelvételét szeretné CD-n kiadatni!

Az orgona koncerten az alábbi műveket hallhattuk:

* Johann Sebastian Bach: h-moll Prelúdium és fúga
* Johann Sebastian Bach: Liebser Jesu, wir sind hier
* Alexandre Guilmant: 3. szonáta, Op. 56.
* Liszt Ferenc: Tu es Petrus
* Improvizáció: Jézus, hű Megváltó (Baptista énekeskönyv: 146.)
* Lisznyai-Szabó Gábor: Canzonetta
* Theodore Dubois: Zoccata

Balatoni Sándor különleges Cavaille-Coll stílusú orgonán adta elő az elhangzó műveket


Balatoni Sándor előadása virtuóz volt! A művek kiválasztásából és a művész játékából azonban egyértelműen kiérződött a keresztényi elhivatottság és alázat! Bach és Liszt művei Jézus dicsőítésére csendültek fel! 

Jézust dicsőítő dallamok mellett, Guilmant művében helyett kapott a romantikus, Liszt és Dubois műveiben pedig az impresszionista dallamvilág.
Az est fénypontja egyértelműen Jézus, hű Megváltó (Baptista énekeskönyv: 146.) című ének
 – gyülekezet általi eléneklése után következő -, improvizáció volt! A gyülekezet az elhangzott egyszeri, megismételhetetlen művet több perces vastapssal jutalmazta!
Balatoni Sándor keresztény orgonaművész játéka Istenről a zene nyelvén „elmondott” bizonyságtétel volt!

Nagy Sándor lelkipásztor testvér igei gondolatait koncert közben hallhattuk, Ján 17,7-11 alapján: (9. vers részlet)… „Annyi ideje veletek vagyok, és nem ismertél meg engem?...”  Jézus helyettünk vállalta magára bűneinket a kereszten! Jézus Krisztus célja, hogy ezt ismerjük föl életünkben! Ha ezt belátjuk és megvalljuk, akkor ismertük meg Jézust igazán!
Fogadjuk be tehát szíveinkbe, hogy – mint megváltottjait -, majd Ő is betudjon fogadni minket a Mennybe! - hangzott fel a szelíd bíztatás az ige hirdetőjének tolmácsolásában!

A záró gondolatok és záró ima elhangzása után szeretetvendégségben lehetett része az egybegyűlteknek!

Kérjük a Mennyei Atyát, hogy áldja meg gazdagon ennek az orgonaművésznek az életét, szolgálatát, hogy zenéjével még sok bizonyságot tudjon tenni Istenről! 

 
 
 
 
 

Ma 2024. április 23, kedd, Béla napja van.