FacebookGoogle bookmarkTwitter

Pozs e03

Kicsit nyirkos reggelre ébredtünk, és ráadásul elég korán is volt, de ez sem vette kedvünk a megbeszélt pozsonyi kirándulástól, amelyre gyülekezetünkből kb. negyvenen vállalkoztunk. Öröm volt, 

hogy együtt mehettünk ebbe a csodálatos városba, ahol annyi királyunkat koronázták meg, és amely oly sok szállal kötődik történelmünkhöz.

Amikor ugyanis együtt vagyunk, bármit is teszünk, annak különleges hangulata van. Olyan emberekkel töltjük együtt időnket, akikkel összeköt valami olyan kapocs, amit mások nem ismernek. Számukra talán egy ilyen kirándulás nem más, mint egy jó alkalom szabadidejük jó társaságban való eltöltésére. Számunkra azonban ennél többet jelent: együtt lehetünk olyan emberekkel, akiknek ugyanaz az életcéljuk, akik ugyanarra törekszenek, mint mi, akikkel egy közös cél felé törekszünk – megismerni Istent és Jézus Krisztust valamint megélni mind jobban azt a hitet, amit tőle kaptunk ajándékba. Amikor így, kötetlenül vagyunk együtt, más oldalról is megismerjük egymást. Megláthatjuk egy kicsit a másik ember hétköznapi oldalát is. Többet tudunk beszélgetni egymással és jobban megérthetjük a másik örömeit, nehézségeit is.

Pozs e04

Mindemellett a kirándulás maga is nagyon jól sikerült. Örültünk a verőfényes időnek, amely megérkezésünkkor fogadott bennünket. Ekkor találkoztunk idegenvezetőnkkel is, aki ott élő magyarként egy kicsit jobban érzékeltetni tudta velünk azt a visszás helyzetet, amit lenézett kisebbségiként nekik kell átélniük naponta egy olyan városban és országban, ahol gyakorlatilag minden négyzetméter a magyar történelemről beszél.

Ezt az ellentmondást éreztünk, amikor az óvárosban sétálva lépten-nyomon mindenféle szlovák nevezetes ember szobrával, kitalált események dicsőítésével, vagy magyar vonatkozású események szlovákosított emléktáblájával találkoztunk, miközben a magyar emlékeket elfedve, vagy háttérbe szorítva láthattuk.

Ennek ellenére is érdemes elmenni Pozsonyba. Festői fekvése, történelmi örökségünk és a kiváló étkek mind erre invitálnak. Mi is jól éreztük magunkat és örömmel sétáltunk a város szűk utcácskáin, ebédeltünk egy belvárosi étteremben, beszélgettünk egymással és az idegenvezetővel.

A pozsonyi túra után egy habán faluba vitt az utunk. (Habánok voltak a mai baptisták elődei, az un. anabaptisták, akiket a reformáció idején mind a katolikusok, mind a protestánsok eretneknek tekintettek és halálra üldöztek. Jellemzőjük volt, hogy tulajdonközösségben, önellátásra berendezkedve élték mindennapi életüket, amelyet a közös hitélet kapcsolt össze. Leginkább az általuk készített un. habán kerámiákról ismertek manapság.) Ezen a Nagy Lévárd nevű településen –a 16. sz. vége felé- 17.sz. elején– a földesúrtól a leghasznavehetetlenebb földet kapták meg és virágzó gazdaságot teremtettek azon. Szorgalmuk és hitük példaértékű volt. Sajnos mára már csak néhány utódjuk él a faluban, mert a későbbi századokban bekövetkező erőszakos katolizáció megtizedelte soraikat, amelyet a világháborúk okozta forgatag még inkább megritkított.

Érdemes és érdekes volt megismerni őket, életvitelüket mindennapi használati tárgyaikat. Kicsit át tudtuk érezni gondjaikat, küzdelmeiket és örömeiket.

Pozs e02

Élményekkel, és a jól eltöltött nap örömével telve indultunk haza. Köszönjük a lehetőséget azoknak, akik megszervezték és köszönjük az Önkormányzat ehhez nyújtott támogatását is!

 

Kegyelem Alapítvány

Hirdetés
Kérdések

Azt mondod:

„Ez lehetetlen.”

 

 Isten azt mondja:

„Ami lehetetlen az embernek, az Istennek lehetséges.” Lukács 18:27

további kérdések . . .

Impresszum

BP-Rákospalotai Baptista Gyülekezet

1152 Budapest, Kinizsi utca 86.

Tel: +36/1-608-10-97

Lelkipásztor: Nagy Sándor

Tel: +36/20-886-2223

e-mail: falusi.lelkesz@gmail.com

számlaszám:
Otpbank
11715007-20435545

Magyarországi Baptista Egyház
Technikai szám:
0286

Látogatók száma:

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa195
mod_vvisit_counterTegnap180
mod_vvisit_counterEzen a héten508
mod_vvisit_counterEbben a hónapban4619
mod_vvisit_counterÖsszesen904336

Jelenleg böngész

Oldalainkat 153 vendég böngészi
 
 
 
 

Ma 2018. február 21, szerda, Eleonóra és Zelmira napja van.